Hoe maak je een tuinontwerp?
Ons proces toegelicht

Een tuinontwerp laten maken is leuk om te doen, maar vooral voordelig voor uw woonplezier en uiteindelijk de waarde van uw woning. Bij Patrick Veenstra Tuinontwerp helpen we u graag met het realiseren van uw droomtuin. Maar een tuin laten ontwerpen en het proces daarvan heeft u waarschijnlijk nog nooit meegemaakt, en dat wekt vanzelfsprekend wat vragen op. Hoe maak je een tuinontwerp eigenlijk, en hoe ziet het proces van een ervaren tuinontwerper zoals Patrick Veenstra Tuinontwerp er precies uit? Alles over onze aanpak leest u in deze blog.

Uw wensen en behoeften bepalen in een kennismakingsgesprek

Een tuin is niet alleen gemaakt om er mooi uit te zien; er wordt in gewoond, gespeeld of in gebarbecued – kortom, in de tuin wordt genoten. Daarom is de eerste stap van het proces meteen de belangrijkste: ontdekken waar uw behoeften en wensen voor de tuin precies liggen. Wat wilt u zoal kunnen doen in de tuin? Gaat u voor een rustig plekje waar u kunt ontspannen na een lange dag werken, of wilt u ook juist genoeg ruimte hebben voor sport en activiteiten?

Het bepalen van uw wensen is voor ons niet alleen het belangrijkste, maar ook het leukste om te doen bij het ontwikkelen van uw tuinontwerp. Daarom voeren we een kennismakingsgesprek. Hierin kijken we naar de huidige situatie van uw tuin, wat er beter moet en hoe u de nieuwe tuin zelf in gedachten heeft. Dat laatste is doorslaggevend. We betrekken u graag zo veel mogelijk bij het ontwerp proces, en geven u tussentijds genoeg updates over de situatie. Zo heeft u tussendoor de tijd om waar nodig feedback te geven en kunnen we samen ècht uw droomtuin ontwikkelen.

Vaststellen van uw budget

Tijdens het proces bespreken we ook hoeveel budget er beschikbaar is voor de aanleg van uw tuin. Bepaalde materialen zijn duurder dan anderen en ook specifieke elementen (zoals een vijver) kunnen flink aan de portemonnee trekken. We begrijpen dat u niet oneindig te besteden heeft, en denken daarom met u mee zodat we uw bestedingsruimte respecteren. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Benieuwd naar de mogelijkheden met uw budget? U kunt altijd contact met ons opnemen met uw vraag!

Conceptfase

Als we alle nodige informatie bij elkaar verzameld hebben gaan we aan de slag met het initiële concept. Als deze af is nodigen we u weer uit voor een videogesprek. Daar wordt het concept aan u getoond in de vorm van een 3D-ontwerp, zodat u een zo realistisch mogelijk beeld krijgt van wat we precies gaan doen.

Is het ongeveer wat u voor ogen had? Dan gaan we verder met ontwerpen. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat het niet helemaal bevalt; in dat geval nemen we even een stap terug om uw wensen beter mee te nemen in het ontwerp. Dit gesprek is tevens een mogelijkheid om een schatting te geven van wat het kost om de tuin te laten aanleggen.

Afrondende fase

Als het ontwerp volledig naar tevredenheid is, gaan we de afrondende fase in van het gehele proces! Hierbij maken we een supergedetailleerd ontwerp in onze 3D-software. Tegen deze tijd zijn ook alle randzaken bekend en hebben we alle technische uitdagingen al opgelost. U weet nu precies hoe uw tuin eruit gaat zien, wat de aanleg gaat kosten en het belangrijkste: dat u binnenkort kunt genieten van een heerlijke, gloednieuwe tuin!