Vijf dingen om op te letten bij een tuinontwerp laten maken

Een tuinontwerp laten maken kan best een spannende opgave zijn. Veel van onze klanten hebben in het begin dan ook twijfels over het (laten) ontwerpen van hun tuin. Begrijpelijk, want een compleet nieuwe tuin kan een flinke investering zijn. Één die het dubbel en dwars waard is, maar wel alleen als u echt tevreden bent over het ontwerp en de uiteindelijke realisatie daarvan. Om u een stukje op weg te helpen wat betreft het ontwerpen van uw droomtuin, bespreken we in dit artikel de vijf belangrijkste dingen om op te letten als u een tuinontwerp wil laten maken.

1 Functionaliteit – wat wilt u zoal kunnen doen in uw tuin?

Een tuin is niet bedoeld om er alleen maar naar te kijken. Tuurlijk is het belangrijk dat uw tuin er prachtig bij ligt, maar het is minstens zo belangrijk om te overwegen wat u in uw tuin wilt doen. Zwemmen in een zwembad, relaxen onder een pergola of genoeg ruimte om te sporten – neem de tijd om hierover na te denken, en meld dit bij uw tuinontwerper zodat we dit in het ontwerp mee kunnen nemen.

Belangrijke tip: houd altijd rekening met de toekomst! Als u bijvoorbeeld net kinderen heeft gekregen, zullen zij over een paar jaar graag de ruimte hebben om buiten te kunnen spelen. Houden ze bijvoorbeeld van voetbal, dan is het fijn om een stukje gras over te houden.

2 Stijl – hoe ziet uw droomtuin eruit?

Hoewel we de functionaliteit normaal gesproken het belangrijkste vinden, is de stijl van uw tuin ook enorm belangrijk. Onze tuinontwerpers bespreken daarom altijd met u hoe uw ideale tuin eruit ziet. Er zijn veel stijlen om uit te kiezen. Gaat u voor een mediterrane tuin, een klassiek ontwerp of een Engelse cottage tuin? We hebben genoeg design voorbeelden waaruit u inspiratie kunt halen, en natuurlijk kunt u zelf rondkijken op het internet voor nog meer inspiratie.

3 Budget – Wat mag het kosten?

Uw droomtuin aan laten leggen, daar komen uiteraard kosten bij kijken. Ons ontwerp is deels afhankelijk van het budget dat u opzij kunt leggen voor uw nieuwe tuin. Zo kunnen we bepalen welke materialen gebruikt kunnen worden en welke elementen er wel of niet binnen het budget passen.

Veel uitgaven aan een tuinontwerp ziet u direct terug in de waarde van uw woning, en dus ook in uw vermogen. Dit is belangrijk om mee te nemen bij het overwegen van uw budget. We maken bij Patrick Veenstra Tuinontwerp designs voor alle budgets. Er zit dus een passend ontwerp bij voor iedereen!

4 Afmetingen – Wat past er wel en niet in uw tuin?

Bij het ontwerpen van uw tuin is het uiteraard belangrijk om rekening te houden met het formaat van uw tuin. Niet alle elementen zijn geschikt voor kleinere tuinen. Een vijver bijvoorbeeld zal alleen geschikt zijn voor vrijstaande woningen met genoeg ruimte. Maar we kunnen met onze expertise zoveel mogelijk waarde en functionaliteit uit de beschikbare ruimte halen. Voor zowel kleine tuin ontwerpen als grote tuin ontwerpen kunt u bij ons terecht; voor inspiratie kunt u kijken op onze portfoliopagina.

5 Duurzaamheid – Hoelang gaat uw tuin mee?

Duurzaamheid is natuurlijk hèt thema van dit moment, en ook voor tuinen geldt dat een duurzame investering op termijn geld kan besparen. Sommige ontwerpen en materialen eisen meer onderhoud dan anderen. Het is dus slim om te bedenken hoeveel tijd en budget u in de toekomst zal hebben voor het onderhouden van uw tuin.

Nog vragen of twijfels over tuinontwerp? Onze experts staan altijd klaar om te helpen.